Vyplatí se fotovoltaický ohřev vody?

Fotovoltaický ohřev vody představuje efektivní způsob, jak snížit náklady spojené s ohřevem vody v bojleru. V tomto článku se dozvíte, jak celý systém funguje, jaké jsou jeho hlavní výhody a zda se investice do něj vyplatí.

Zdroj fotografií: Sepo Solar

Co je Fotovoltaický Ohřev Vody?

Definice a vysvětlení:

Fotovoltaický ohřev vody je proces, při kterém solární panely přeměňují sluneční záření na elektrickou energii, kterou poté používáme k ohřevu vody. Tyto panely obsahují fotovoltaické články, které dokáží přeměnit sluneční záření na stejnosměrnou elektrickou energii. Tato energie je pak přeměněna na střídavou pomocí měniče a využita pro samotný ohřev. A zde je namístě se zeptat, vyplatí se fotovoltaický ohřev vody?

Výhody:

První a nejvýznamnější výhodou je snížení nákladů na energii. Jakmile máte solární panely nainstalované, sluneční energie je zcela zdarma.

 

Další výhodou je životnost systému. Solární panely mají obvykle životnost kolem 25-30 let, což z nich činí dlouhodobou investici. A i když počáteční náklady na instalaci mohou být vyšší, návratnost investice je rychlá díky nižším nákladům na energii.

Nová zelená úsporám Light

Díky programu NZÚ Light se stává systém investicí, která může být i v některých případech pouze 30 % nákladů.

 

Výše dotace je v případě, že budeme se systémem pořizovat nový bojler 70 000 Kč. Pro řešení se stávajícím bojlerem lze čerpat dotaci až 50 000 Kč. Minimální instalovaný výkon je 2 kWp.

Kdo může žádat?

Dotaci Nová zelená úsporám Light mohou využít žadatelé, kteří buď pobírají starobní či invalidní důchod, příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti.

Fotovoltaický ohřev je investicí, která se určitě vyplatí. I bez finanční podpory od státu vyjde celý systém na 50 000 – 100 000 Kč. Pokud máte jakékoliv další dotazy, můžete využít kontaktní formulář firmy Sepo Solar +, s.r.o. která Vám ráda poradí a s dotací vám fotovoltaický ohřev vody na klíč nainstaluje již za 30 % celkových nákladů.

 

https://seposolar.cz/kontakt/#formular

Komentáře

Komentáře